Vianočka

Štartér: 150 g hladkej špaldovej múky, 150 ml vody, 1 PL materského kvásku
Štartér necháme 9-12 hodín pri izbovej teplote v kľude pracovať. Zakryjeme ho fóliou.
Recept: 350 g hladkej špaldovej múky, 100 ml vlažnej vody alebo mlieka, 100 g prírodného cukru, 3 žĺtky, hrozienka, rum, 1 vajce na potretie
Hrozienka si namočíme aspoň na hodinu do rumu. Neudávam množstvo hrozienok, lebo niekto má rád menej, niekto viac a niekto vôbec (aj keď ich vynecháte, vianočka bude aj tak skvelá).
K štartéru pridáme vodu alebo mlieko, múku, cukor, roztopené maslo, žĺtky a hrozienka. Všetko spolu premiešame (najlepšie v robote s hákom) a vznikne nám vláčne jemné cesto, ktoré sa nelepí. Takto pripravené cesto necháme v nádobe 3 hodinky odpočívať.
Po uplynutí času si cesto rozdelíme. Z tohto cesta si môžeme pripraviť buď jednu veľkú vianočku, ale odporúčam radšej dve menšie. Cesto bude lepšie prepečené. Každé cesto rozdelíme na 6 častí. Najskôr z nich vytvoríme súmerné guličky, ktoré následne rukami vytvarujeme do veľkých rovnomerných a rovnakých šúlancov. Všetky šúľance si rozložíme k sebe na pracovnú dosku. Na vrchu ich k sebe pritlačíme a začneme prepletať. Prepletáme podľa návodu nižšie.
Pripravenú, zapletenú vianočku necháme kysnúť 2 hodinky. Tesne pred pečením potrieme rozšľahaným vajíčkom a následne pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C približne 35-40 minút.
TIP: Z receptu nám ostávajú bielka. Pripravenú vianočku môžeme kľudne potrieť aj bielkami a nemusíme používať osobitne celé vajíčko.