Griláž bez orechov

19.09.2023

Ideálne pre toho, kto by si griláž aj dal, ale kvôli orechom nemôže... 

Potrebujeme:

200 g kryštálového cukru

♥ 250 g masla

♥ 1 salko

♥ 100-150 g ovsených vločiek

♥ tortové oplátky

Cukor za stáleho miešania a na miernom ohni upálime na karamel. Keď je všetok cukor rozpustený začneme pridávať maslo. Maslo pridávame po malých kúskoch a stále miešame. Po zapracovaní celého masla začneme veľmi tenkým prúdom vlievať salko. Miešame, a keď sa nám celá hmota pekne prepojí, odstavíme z ohňa a vsypeme nasekané vločky nadrobno. Dôkladne premiešame. Takto pripravenú plnku necháme chvíľu vychladnúť pri izbovej teplote. Pripravíme si tortové oplátky a začneme vrstviť pripravenú plnku. Na toto množstvo plnky potrebuje štyri oplátky. Necháme stuhnúť v chladničke, nakrájame a môžeme podávať.

Poznámka: Do receptu som napísala, že maslo pridávame po malých kúskoch. Toto je fakt základ toho, aby vás prvé robenie grilážu neodradilo od ďalšieho. Veľa ľudí odradí, keď sa im karamel po pridaní masla zdrcne do jednej tvrdej masy, ktorá si vyžaduje veľmi veľa času na opätovné rozpustenie. (mám s tým svoje skúsenosti). Karamel totižto nemá rád, keď sa prudko ochladí. Keď sa maslo zapracúva po malých častiach, tak nestíha ochladzovať karamel. Jedno maslo zapracúvam skoro desať minút. A tak isto so salkom, i keď tu to už nie je také dôležité, ale aj tak je lepšie ho lievať tenkým prúdikom ako ho tam šupnúť naraz celé.